Kenyérsütés OTTHON


„A kenyér gabonafélék, illetve kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta, az újkorban alapvető néptáplálék. Némileg különböző formában ugyan, de a világ minden részén fogyasztják.”

A Wikipédia szócikke szerint ez a kenyér, és alapvetően ez igaz is. Ám, főleg nekünk, magyaroknak ennél sokkal többet jelent. A mindennapi kenyerünk nem csak a kenyeret, hanem az ételt jelenti, a kenyérkereső az, aki dolgozik és pénzt keres, és aki megette a kenyere javát, az már öreg… Ennyire belénk és a nyelvünkbe van kódolva a kenyér. 

A kultúrtörténeti és nyelvészeti érdekességeknél azonban fontosabb, hogy most, amikor nem tanácsos elhagyni az otthonunkat, nem ajánlott csak úgy leugrani a boltba egy vekniért, hogyan juthatunk friss, finom kenyérhez? Amúgy is divatosak manapság a kézműves termékek, és ezek között a kenyér is előkelő helyen szerepel – épp itt az ideje, hogy akár te magad is kipróbáld és süss otthonn kenyeret!  Most így juthatsz hozzá a „napi betevőhöz” a legbiztonságosabban, a legfrissebben és talán még a legszórakoztatóbban is.

 

 

Ha a neten körülnézünk egy kicsit, akkor hihetetlen mennyiségű receptet találunk. Ahhoz, hogy megtaláld azt, amelyik a neked való, nem árt, ha azt is felméred, milyen eszközök és alapanyagok állnak a rendelkezésedre. Legtöbbünknek például nem áll a konyha sarkában egy búbos kemence, de sütő szinte minden háztartásban akad, és simán lehet, hogy kallódik valahol egy valaha ajándékba kapott, soha ki sem próbált kenyérsütő gép. Nálunk a kovászos kenyérfélék a legkedveltebbek, de a kovász nem élesztő! Viszont tudsz házilag is készíteni. Egy konkrét receptet nem emelnénk ki, de néhány hasznos linket és nekünk tetsző receptet összegyűjtöttünk nektek.

Tegyétek hozzá ti is a saját tapasztalataitokat, receptjeiteket, tippjeiteket Facebook bejegyzésünk alatt! Süssük ki együtt a legjobb kenyereket!

 

Így csinálj kovászt:

Ha nincs élesztőd, készíts kovászt!

 

Ha a gyors megoldást keresed:

Gyors házi cipó

 

Változatosan:

7 kipróbált házikenyér